Przepis na sernik bez jajek. Pyszny sernik dla alergika
gru24

Przepis na sernik bez jajek. Pyszny sernik dla alergika

Choć tradycja mówi inaczej, do przygotowania ciasta kruchego wcale nie jest potrzebne jajko. W tej wersji wystarczy zastosować po prostu trochę więcej tłuszczu. Podobnie serniki bez jaj przygotujemy bez najmniejszego problemu. przepis na sernik bez jajek Każdy składnik może mieć swój odpowiednik, który nie będzie alergenem. Wystarczy odrobina kreatywności i otwartości umysłu. Jeśli ciasto nie będzie się lepić, zawsze można dodać do...

Read More
Herbata indyjska z mlekiem. Korzenna herbata rodem z Indii
gru03

Herbata indyjska z mlekiem. Korzenna herbata rodem z Indii

Każdy miłośnik herbaty powinien choć raz spróbować narodowego napoju Hindusów, czyli Chai Masali. Co to jest i jak ją przyrządzić? Chai Masala to po prostu herbata indyjska z mlekiem. Podstawą do przygotowania napoju będzie herbata liściasta, dobrej jakości. Warto sięgnąć po herbatę Assam. W Indiach zamiast liści często używa się granulek nazywanych mamri. Drugim składnikiem jest masala. To ona będzie odpowiedzialna za główną nutę...

Read More
Placki ziemniaczane bez jajek przepis. Szybkie i idealne dla alergików placki ziemniaczane
lis24

Placki ziemniaczane bez jajek przepis. Szybkie i idealne dla alergików placki ziemniaczane

Życie osób z nietolerancjami pokarmowymi nie należy do najprostszych. Nieustannie trzeba uważać na spożywane produkty, a w domowych warunkach trzeba wykazywać się wielką kreatywnością i pomysłowością, żeby coś ugotować. Jednak kiedy mamy w domu alergika, który nie może jeść ani jajek, ani glutenu, przygotowywane dania wcale nie muszą być nudne, czy znacząco odbiegać od potraw, które jedzą osoby bez problemów alergicznych. Poniżej...

Read More
Kruche ciasto bez jajek. Na słodko czy na wytrawnie? Rodzaje tarty
paź14

Kruche ciasto bez jajek. Na słodko czy na wytrawnie? Rodzaje tarty

Moda na tarty przyszła do Polski stosunkowo niedawno, jednak szybko zadomowiła się u nas na dobre. Zaczęliśmy gustować w ciastach na słodko z różnymi owocami i na słono (z warzywami, serami, mięsem lub rybami). Pojawiły się również własne przepisy, powstające dla zaspokajania aktualnych potrzeb (np. tarta bez jajek). tarta bez jajek Skąd pochodzi tarta? To wypiek bardzo popularny we Francji, gdzie powstaje w różnych wariantach:...

Read More
Idealny dressing do każdej sałaty? Sos winegret z czosnkiem
wrz24

Idealny dressing do każdej sałaty? Sos winegret z czosnkiem

Kto z nas choć raz nie próbował sosu winegret? Jest to jeden z podstawowych zimnych sosów, stosowanych na całym świecie głównie jako dressing do sałat. Wywodzi się w aktualnej formie z Francji, a jego podstawę stanowi oliwa, ocet oraz pieprz i sól. Z ciekawostek historycznych dodać jednak można, że ocet i oliwa służyły jako bazy sosów w starożytnym Rzymie, a bezpośrednie i spisane dowody na istnienie tego sosu w XVI-wiecznej Italii...

Read More