Makaron z suszonymi pomidorami i oliwkami. Pyszne dania z makaronem
Makaron kojarzy się nam głównie z Italią. Włosi są największymi propagatorami tego produktu na świecie, choć trzeba dodać, że mówi się, że mogli nie być jego wynalazcami. Wciąż trwa spór czy współczesny makaron powstał tak naprawdę we Włoszech czy Chinach. Trzeba jednak oddać pomysłowych mieszkańcom Półwyspu Apenińskiego, że wznieśli pastę na największe wyżyny. Obecnie notuje się, że we Włoszech występuje ponad 300 rodzajów makaronu....
Bułeczki drożdżowe bez jajek. Domowe drożdżówki
Marii Antoninie przypisuje się sławetne słowa Niech jedzą ciastka, wypowiedziane z wielką niefrasobliwością na skargę ludu francuskiego, który był głodny i nie miał dostępu do chleba. Lata minęły, czasy się zmieniły. Obecnie na przygotowanie prostych bułeczek, pozwolić może sobie niemal każdy. A jak mogą smakować tego typu produkty przygotowane specjalne dla osób z nietolerancjami pokarmowymi? Na przykład jako bułeczki drożdżowe bez...
Piernik bez jajek. Trwały jak piernik – historia ciasta
Pierniki to tradycyjne ciasta z długą historią, wytwarzane z mieszanej mąki pszenno-żytniej, mleka, jajek, cukru karmelizowanego, przypraw korzennych (cynamonu, imbiru) i dodatku miodu. Polska nazwa wywodzi się od staropolskiego słowa pierny czyli pieprzny. Znane są u nas od lat. Choć są kojarzone głównie z Toruniem, to najstarszy cech piernikarzy powstał w Krakowie. piernik bez jajek Tradycyjnie wiąże się je z krajami hanzeatyckimi,...
Tort na specjalną okazję – tort bez jajek.
Trudno wyobrazić sobie świętowanie specjalnych okazji bez odpowiedniego tortu. Ten pyszny rodzaj ciasta, ma wiele wariantów. Zazwyczaj jego podstawą wersją jest biszkopt, przekładany masą. Trochę historii słodkości – tort bez jajek Z kraj pochodzenia tortów uznaje się Italię, stamtąd też przywędrował do Polski, podczas panowania królowej Bony. Doskonaląc receptury, mistrzowie cukiernictwa tworzyli coraz ciekawsze kompozycje. Do...
Sprawdzony przepis na ciasto do tortilli. Jak przygotować idealną tortillę?
Tortilla to przysmak wywodzący się z kuchni meksykańskiej. Ma formę okrągłego placka (zbliżoną do naleśnika), pieczonego z mąki kukurydzianej lub pszennej. Stosowany bywa jako pieczywo albo baza dla innych dań. Tortille pszenne pojawiły się w Meksyku po sprowadzeniu na te tereny zboża przez Hiszpanów. sprawdzony przepis na ciasto do tortilli Jako baza dla innych potraw tortilla jest wykorzystywana przy tacos, enchiladas, quesadilla a...
Najnowsze komentarze