Quesadilla wegetariańska. Smakołyki kuchni meksykańskiej
Podobnie jak enchiladas, burrito, fajita i taco, quesadilla to jedno z najbardziej tradycyjnych dań kuchni meksykańskiej. Jest to rodzaj tortilli z masy kukurydzianej z dodatkiem roztopionego sera. Klasycznie, w kraju pochodzenia zazwyczaj jest używany ser Oaxaca, stanowiący meksykańską wersję znanej i lubianej mozzarelli. Wykorzystuje się go również przy empanadas, nadając im przyjemnego, lekko mlecznego smaku oraz...
Ciasto dyniowe bez jajek. Idealne ciasto na jesienne smutki
Kiedy jesień za oknem i robi się szaro i nieprzyjemnie, nastrój może poprawić dobre, domowe ciasto. Zwłaszcza, że można wykorzystać do jego przygotowania sezonowe warzywo, którego pełno obecnie w sklepach. Ciasto dyniowe bez jajek – warianty Pumpkin pie jak sama nazwa wskazuje wywodzi się ze Stanów Zjednoczonych, a jego tradycja sięga aż XVIII i XIX-wiecznych książek kucharskich, między innymi autorstwa Catharine Beecher. Jego...
Tort na specjalną okazję – tort bez jajek.
Trudno wyobrazić sobie świętowanie specjalnych okazji bez odpowiedniego tortu. Ten pyszny rodzaj ciasta, ma wiele wariantów. Zazwyczaj jego podstawą wersją jest biszkopt, przekładany masą. Trochę historii słodkości – tort bez jajek Z kraj pochodzenia tortów uznaje się Italię, stamtąd też przywędrował do Polski, podczas panowania królowej Bony. Doskonaląc receptury, mistrzowie cukiernictwa tworzyli coraz ciekawsze kompozycje. Do...
Najnowsze komentarze