Piernik bez jajek. Trwały jak piernik – historia ciasta
Pierniki to tradycyjne ciasta z długą historią, wytwarzane z mieszanej mąki pszenno-żytniej, mleka, jajek, cukru karmelizowanego, przypraw korzennych (cynamonu, imbiru) i dodatku miodu. Polska nazwa wywodzi się od staropolskiego słowa pierny czyli pieprzny. Znane są u nas od lat. Choć są kojarzone głównie z Toruniem, to najstarszy cech piernikarzy powstał w Krakowie. piernik bez jajek Tradycyjnie wiąże się je z krajami hanzeatyckimi,...
Sprawdzony przepis na ciasto do tortilli. Jak przygotować idealną tortillę?
Tortilla to przysmak wywodzący się z kuchni meksykańskiej. Ma formę okrągłego placka (zbliżoną do naleśnika), pieczonego z mąki kukurydzianej lub pszennej. Stosowany bywa jako pieczywo albo baza dla innych dań. Tortille pszenne pojawiły się w Meksyku po sprowadzeniu na te tereny zboża przez Hiszpanów. sprawdzony przepis na ciasto do tortilli Jako baza dla innych potraw tortilla jest wykorzystywana przy tacos, enchiladas, quesadilla a...
Muffiny owsiane bez mąki. Krótka historia muffina
Muffin to niezmiernie popularny rodzaj ciastek, który ma swych zwolenników na całym świecie. Ma kształt babeczki, a przygotowuje się go z najróżniejszymi dodatkami w wersji słodkiej (rodzynki, bakalie, owoce, czekolada), ale też wytrawnej (z warzywami lub mięsem). Dzięki wielkiej rzeczy amatorów doczekał się nawet święta. 30 marca obchodzony jest Światowy Dzień Muffinka. muffiny owsiane bez mąki Współczesne muffiny wywodzą się z...
Włoskie ciasto na pizze z piwem. Z czego zrobić idealne ciasto na pizzę?
Pizza to potrawa, która szturmem opanowała kuchnię na cały świecie. Choć klasyczny placek kojarzy się głównie ze słoneczną Italią, tego typu potrawy znane były już w starożytnym Egipcie oraz w Rzymie. A samo słowo piza jako określenie placka z bazylią i serem jest znane w dokumentach już w X wieku! W znanej nam formie pizza pojawiła się tuż po sprowadzeniu pomidorów do Włoch z Nowego Świata, na początku w Neapolu. Jak będzie smakowało...
Najnowsze komentarze