Kruche ciasto bez jajek. Na słodko czy na wytrawnie? Rodzaje tarty
Moda na tarty przyszła do Polski stosunkowo niedawno, jednak szybko zadomowiła się u nas na dobre. Zaczęliśmy gustować w ciastach na słodko z różnymi owocami i na słono (z warzywami, serami, mięsem lub rybami). Pojawiły się również własne przepisy, powstające dla zaspokajania aktualnych potrzeb (np. tarta bez jajek). tarta bez jajek Skąd pochodzi tarta? To wypiek bardzo popularny we Francji, gdzie powstaje w różnych wariantach:...
Przepis na gofry bez jajek. Gofrowy powrót do przeszłości
Gofry kojarzą się większości z nas z czasem wakacyjnego lenistwa, gdy możemy sobie pozwolić na delikatne odstępstwa od całorocznej restrykcyjnej diety. To rodzaj klasycznego street fooda, który kochają wszyscy, a w szczególności dzieci. przepis na gofry bez jajek Jest to rodzaj wafla, o charakterystycznym wyglądzie, przygotowywanego w wysokiej temperaturze w gofrownicy. Ciasto powstaje z wymieszania mąki, cukru, soli, masła lub oleju,...
Ciasto dyniowe bez jajek. Idealne ciasto na jesienne smutki
Kiedy jesień za oknem i robi się szaro i nieprzyjemnie, nastrój może poprawić dobre, domowe ciasto. Zwłaszcza, że można wykorzystać do jego przygotowania sezonowe warzywo, którego pełno obecnie w sklepach. Ciasto dyniowe bez jajek – warianty Pumpkin pie jak sama nazwa wskazuje wywodzi się ze Stanów Zjednoczonych, a jego tradycja sięga aż XVIII i XIX-wiecznych książek kucharskich, między innymi autorstwa Catharine Beecher. Jego...
Tort na specjalną okazję – tort bez jajek.
Trudno wyobrazić sobie świętowanie specjalnych okazji bez odpowiedniego tortu. Ten pyszny rodzaj ciasta, ma wiele wariantów. Zazwyczaj jego podstawą wersją jest biszkopt, przekładany masą. Trochę historii słodkości – tort bez jajek Z kraj pochodzenia tortów uznaje się Italię, stamtąd też przywędrował do Polski, podczas panowania królowej Bony. Doskonaląc receptury, mistrzowie cukiernictwa tworzyli coraz ciekawsze kompozycje. Do...
Sprawdzony przepis na ciasto do tortilli. Jak przygotować idealną tortillę?
Tortilla to przysmak wywodzący się z kuchni meksykańskiej. Ma formę okrągłego placka (zbliżoną do naleśnika), pieczonego z mąki kukurydzianej lub pszennej. Stosowany bywa jako pieczywo albo baza dla innych dań. Tortille pszenne pojawiły się w Meksyku po sprowadzeniu na te tereny zboża przez Hiszpanów. sprawdzony przepis na ciasto do tortilli Jako baza dla innych potraw tortilla jest wykorzystywana przy tacos, enchiladas, quesadilla a...

Najnowsze komentarze