Ciasto z rabarbarem bez jajek. Rabarbar w pysznych wypiekach – pyszne ciasto z rabarbarem i kruszonką
paź24

Ciasto z rabarbarem bez jajek. Rabarbar w pysznych wypiekach – pyszne ciasto z rabarbarem i kruszonką

Niepozorne warzywo, rosnące w wielu ogródkach – rabarbar. Jak wiele korzyści dla naszego organizmu może przynieść jedzenie go? pyszne ciasto z rabarbarem i kruszonką. Rabarbar – źródło witamin i innych zalet Roślina ta jest bardzo bogatym źródłem witamin A, C i E. Ponadto ma też inne substancje niezbędne dla naszego organizmu, jak: potas, błonnik i kwas foliowy. Ze względu na występowanie w nim kwasów szczawiowych, niestety, powinny...

Read More
Idealny dressing do każdej sałaty? Sos winegret z czosnkiem
wrz24

Idealny dressing do każdej sałaty? Sos winegret z czosnkiem

Kto z nas choć raz nie próbował sosu winegret? Jest to jeden z podstawowych zimnych sosów, stosowanych na całym świecie głównie jako dressing do sałat. Wywodzi się w aktualnej formie z Francji, a jego podstawę stanowi oliwa, ocet oraz pieprz i sól. Z ciekawostek historycznych dodać jednak można, że ocet i oliwa służyły jako bazy sosów w starożytnym Rzymie, a bezpośrednie i spisane dowody na istnienie tego sosu w XVI-wiecznej Italii...

Read More
Tort na specjalną okazję – tort bez jajek.
sie30

Tort na specjalną okazję – tort bez jajek.

Trudno wyobrazić sobie świętowanie specjalnych okazji bez odpowiedniego tortu. Ten pyszny rodzaj ciasta, ma wiele wariantów. Zazwyczaj jego podstawą wersją jest biszkopt, przekładany masą. Trochę historii słodkości –  tort bez jajek Z kraj pochodzenia tortów uznaje się Italię, stamtąd też przywędrował do Polski, podczas panowania królowej Bony. Doskonaląc receptury, mistrzowie cukiernictwa tworzyli coraz ciekawsze kompozycje. Do...

Read More
Sprawdzony przepis na ciasto do tortilli. Jak przygotować idealną tortillę?
sie24

Sprawdzony przepis na ciasto do tortilli. Jak przygotować idealną tortillę?

Tortilla to przysmak wywodzący się z kuchni meksykańskiej. Ma formę okrągłego placka (zbliżoną do naleśnika), pieczonego z mąki kukurydzianej lub pszennej. Stosowany bywa jako pieczywo albo baza dla innych dań. Tortille pszenne pojawiły się w Meksyku po sprowadzeniu na te tereny zboża przez Hiszpanów. sprawdzony przepis na ciasto do tortilli Jako baza dla innych potraw tortilla jest wykorzystywana przy tacos, enchiladas, quesadilla a...

Read More