Przepis na sernik bez jajek. Pyszny sernik dla alergika
Choć tradycja mówi inaczej, do przygotowania ciasta kruchego wcale nie jest potrzebne jajko. W tej wersji wystarczy zastosować po prostu trochę więcej tłuszczu. Podobnie serniki bez jaj przygotujemy bez najmniejszego problemu. przepis na sernik bez jajek Każdy składnik może mieć swój odpowiednik, który nie będzie alergenem. Wystarczy odrobina kreatywności i otwartości umysłu. Jeśli ciasto nie będzie się lepić, zawsze można dodać do...
Herbata indyjska z mlekiem. Korzenna herbata rodem z Indii
Każdy miłośnik herbaty powinien choć raz spróbować narodowego napoju Hindusów, czyli Chai Masali. Co to jest i jak ją przyrządzić? Chai Masala to po prostu herbata indyjska z mlekiem. Podstawą do przygotowania napoju będzie herbata liściasta, dobrej jakości. Warto sięgnąć po herbatę Assam. W Indiach zamiast liści często używa się granulek nazywanych mamri. Drugim składnikiem jest masala. To ona będzie odpowiedzialna za główną nutę...
Makaron z suszonymi pomidorami i oliwkami. Pyszne dania z makaronem
Makaron kojarzy się nam głównie z Italią. Włosi są największymi propagatorami tego produktu na świecie, choć trzeba dodać, że mówi się, że mogli nie być jego wynalazcami. Wciąż trwa spór czy współczesny makaron powstał tak naprawdę we Włoszech czy Chinach. Trzeba jednak oddać pomysłowych mieszkańcom Półwyspu Apenińskiego, że wznieśli pastę na największe wyżyny. Obecnie notuje się, że we Włoszech występuje ponad 300 rodzajów makaronu....
Ciasto z rabarbarem bez jajek. Rabarbar w pysznych wypiekach – pyszne ciasto z rabarbarem i kruszonką
Niepozorne warzywo, rosnące w wielu ogródkach – rabarbar. Jak wiele korzyści dla naszego organizmu może przynieść jedzenie go? pyszne ciasto z rabarbarem i kruszonką. Rabarbar – źródło witamin i innych zalet Roślina ta jest bardzo bogatym źródłem witamin A, C i E. Ponadto ma też inne substancje niezbędne dla naszego organizmu, jak: potas, błonnik i kwas foliowy. Ze względu na występowanie w nim kwasów szczawiowych, niestety, powinny...
Kruche ciasto bez jajek. Na słodko czy na wytrawnie? Rodzaje tarty
Moda na tarty przyszła do Polski stosunkowo niedawno, jednak szybko zadomowiła się u nas na dobre. Zaczęliśmy gustować w ciastach na słodko z różnymi owocami i na słono (z warzywami, serami, mięsem lub rybami). Pojawiły się również własne przepisy, powstające dla zaspokajania aktualnych potrzeb (np. tarta bez jajek). tarta bez jajek Skąd pochodzi tarta? To wypiek bardzo popularny we Francji, gdzie powstaje w różnych wariantach:...
Najnowsze komentarze