Herbata indyjska z mlekiem. Korzenna herbata rodem z Indii
Każdy miłośnik herbaty powinien choć raz spróbować narodowego napoju Hindusów, czyli Chai Masali. Co to jest i jak ją przyrządzić? Chai Masala to po prostu herbata indyjska z mlekiem. Podstawą do przygotowania napoju będzie herbata liściasta, dobrej jakości. Warto sięgnąć po herbatę Assam. W Indiach zamiast liści często używa się granulek nazywanych mamri. Drugim składnikiem jest masala. To ona będzie odpowiedzialna za główną nutę...
Placki ziemniaczane bez jajek przepis. Szybkie i idealne dla alergików placki ziemniaczane
Życie osób z nietolerancjami pokarmowymi nie należy do najprostszych. Nieustannie trzeba uważać na spożywane produkty, a w domowych warunkach trzeba wykazywać się wielką kreatywnością i pomysłowością, żeby coś ugotować. Jednak kiedy mamy w domu alergika, który nie może jeść ani jajek, ani glutenu, przygotowywane dania wcale nie muszą być nudne, czy znacząco odbiegać od potraw, które jedzą osoby bez problemów alergicznych. Poniżej...
Makaron z pomidorami i bazylią i czosnkiem. Prostota w kuchni – makaron z pomidorami
Jesteś osobą zabieganą, w nieustannym ruchu? Szukasz przepisu na pyszne danie, które przyrządzisz szybko i bez problemu po długim dniu pracy? Lub może pomimo braku rozbudowanych umiejętności kulinarnych, chciałbyś zabłysnąć przed ukochaną osobą, przygotowując romantyczną kolację? W każdym z tych przypadków rozwiązaniem może być klasyczny przepis na włoską pastę Caprese – makaron z pomidorami i bazylią. makaron z pomidorami i bazylią i...
Ciasto dyniowe bez jajek. Idealne ciasto na jesienne smutki
Kiedy jesień za oknem i robi się szaro i nieprzyjemnie, nastrój może poprawić dobre, domowe ciasto. Zwłaszcza, że można wykorzystać do jego przygotowania sezonowe warzywo, którego pełno obecnie w sklepach. Ciasto dyniowe bez jajek – warianty Pumpkin pie jak sama nazwa wskazuje wywodzi się ze Stanów Zjednoczonych, a jego tradycja sięga aż XVIII i XIX-wiecznych książek kucharskich, między innymi autorstwa Catharine Beecher. Jego...
Idealny dressing do każdej sałaty? Sos winegret z czosnkiem
Kto z nas choć raz nie próbował sosu winegret? Jest to jeden z podstawowych zimnych sosów, stosowanych na całym świecie głównie jako dressing do sałat. Wywodzi się w aktualnej formie z Francji, a jego podstawę stanowi oliwa, ocet oraz pieprz i sól. Z ciekawostek historycznych dodać jednak można, że ocet i oliwa służyły jako bazy sosów w starożytnym Rzymie, a bezpośrednie i spisane dowody na istnienie tego sosu w XVI-wiecznej Italii...
Najnowsze komentarze